Το ελαφρομπετό, είναι ένα κυψελωτό τσιμεντοκονίαμα όπου οι άπειρες φυσαλίδες αέρος, που είναι εγκλωβισμένες μέσα στην μάζα του τσιμεντοκονιάματος, λειτουργούν σαν ξεχωριστά “θερμός” και δεν επιτρέπουν την μεταφορά ήχου και θερμοκρασίας, δηλαδή γίνεται απόσβεση του ήχου μέσα στις φυσαλίδες και σταμάτημα της θερμοκρασίας πάνω στις φυσαλίδες.

Το ελαφρομπετό έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Πρακτικά όσο και το τσιμέντο, αφού αποτελείται σε τελική ανάλυση μόνο από τσιμέντο και είναι τελείως αβλαβές για αυτούς που το χρησιμοποιούν.

Εφαρμόζεται σε σπίτια και πολυκατοικίες, τόσο στα διαμερίσματα από όροφο σε όροφο για να μην μεταφέρεται ο ήχος όσο και στις ταράτσες για προστασία και από τις καιρικές συνθήκες, σε ξενοδοχεία, σχολεία, εργαστήρια, Super Market, κλειστά και ανοιχτά αθλητικά συγκροτήματα κ.τ.λ. γενικά όπου υπάρχει ο παράγων άνθρωπος υπάρχουν και άπειρες εφαρμογές του ελαφρομπετού.

Για υπερύψωση δαπέδων 3 ως 50 cm ανά στρώση με παράλληλη εξασφάλιση καλών αποτελεσμάτων από πλευράς θερμομόνωσης και ηχοπροστασίας. Λόγω δε των μηχανικών του ιδιοτήτων αποτελεί άριστο υπόστρωμα για δάπεδα που έχουν σαν τελική κάλυψη μάρμαρα, πλακάκια, μωσαϊκά, χωρίς να είναι αναγκαία κάποια ενισχυτική στρώση από σκυρόδεμα.

Η ελεγχόμενη πυκνότητα δίνει τη δυνατότητα παραγωγής σε πολλούς τύπους από πάρα πολύ ελαφρύ έως και βαρύ, ανάλογα με τις αναγκαιότητες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιπτώσεως.

Συμπερασματικά, το ελαφρομπετό δημειουργεί ηχομόνωση, θερμομόνωση, οικονομία στα καύσιμα, μείωση φορτίου οικοδομής.